Спешно предприемане на действия и забрана на износа на животоспасяващи лекарства, включително и инсулин, поиска

...
Спешно предприемане на действия и забрана на износа на животоспасяващи лекарства, включително и инсулин, поиска
Коментари Харесай

Проф. Ангелов поиска от здравния министър спешно да забрани износа на инсулин

Спешно предприемане на дейности и забрана на износа на животоспасяващи медикаменти, включително и инсулин, поиска проф. Костадин Ангелов, ръководител на парламентарната комисия по опазване на здравето, в писмо до министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков. Това оповестиха от парламентарната комисия. Проф. Ангелов показва в писмото си, че чака в незабавен порядък министър Хинков да осведоми здравната комисия за подхванатите ограничения.

В комисията по опазване на здравето е постъпило писмо от инсулинозависими пациенти, в което се показва, че в аптечната мрежа липсват два типа инсулин. 
 
В Министерство на здравеопазването (МЗ) през последния месец са постъпили два сигнала за дефицит в аптечната мрежа на единият от инсулините, посочени в писмото на пациентите, като сигналите навреме са предоставяни на Изпълнителната организация по медикаментите за инспекция (ИАЛ), споделиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

От информацията в постъпилата в Министерство на здравеопазването ежеседмична информация от ИАЛ за лекарствени артикули в дефицит, е видно, че към 27 октомври 2023 година притежателят на разрешението за приложимост има налични количества от лекарствените артикули в личния му склад и в складовете на четиримата съществени търговци на едро в страната, показаха още от Министерство на здравеопазването. 

Съгласно предоставената от ИАЛ в Министерство на здравеопазването информация, от началото на 2023 година се осъществяват постоянни доставки за българския пазар на двата типа инсулини, за които в писмото се твърди, че липсват в аптечната мрежа. Няма съществени отклонения от плануваните дати на доставки. Следващите планувани доставки са през декември, допълниха от Министерство на здравеопазването.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР